Nu har jag snackat nog länge om att jag ska börja med en blogg, så kan ni som vill kolla läget och se vad som händer med det lilla huset vid den lilla ån och den häftiga golfbanan, eller vad det nu var som vi fick på köpet...(2015)
...det har hänt en hel del sedan jag skrev det här.. Klicka på månadens namn, så kan du kika närmare in i
livet på Tomasboda. Här finns mycket bilder, men ganska få kommentarer. // Annika
Efter svampplockning återstår det gedigna arbetet att rensa svampen.
Vattnet börjar sjunka undan efter oktobermånads översvärmningar. Här en stock som har fastnad till under gångbron.
Utanför slottet i Örebro deckoreras det med mexikanska dödsmasker, i Alla -helgona -tid. Mycket vackra.
Här är vår vildapel som vi kallar Tomasboda järnäpple. Den ger vinteräpplen som mognar lagom till jul och nyår. Trädet upptäcktes när alla andra blad hade ramlat ner från träden runt om kring, någon gång i en november.
Vi får besök av Karin och Pierre. Nu är det dags för lilla Fagra, som har gått på sommarbete i Grimsö och sedan fått inridning av experthjälp på Inga Ängsteg gård i Nyhammar, att flytta hem till Ingarö och Värmdö.
På Lejonbacken i november. För att titta till och se, det går att plocka lavendel fortfarande.
Här har vi ett collage på vårt kära Lejonbacken i tre olika årstider. Från tidig vår till sen höst.
Ett nöje är att gå en promenad i skogen, plocka lite fina naturmaterial och samla i en adventskrans. Här vandrar vi förbi den lilla tjärnan Lomtjärn ovanför Tomasboda.
Mamma Solveig uppmärksammar oss på att den 6:e november är det Gustav II Adolfs-dagen, med dimman i Lutzen och en slagen kung, och inte minst bakelser.
Örebro/Lindesbergs ponnytravsällskap bjuder på gratis trav- och ridlektioner för Pilkrogs eleverna, vid återkommande lektioner under höstterminen. Det tackar vi ödmjukast för. Vilken berikande upplevelse för eleverna!
November manar till inomhuspyssel. Lilla Vilde är inte lika lockad över att vara ute längre. Varför köpa när man kan baka sitt egna goda tortilla-bröd, ett tips från mina döttrar som har rest i Mexiko, och som vet hur mexikansk mat smakar. Släng er i väggen Santa Maria och övriga mextex- produkter.
En lite äppelpaj toppad med toscasmet
Även blommorna gillar att komma in i stugvärmen, efter lång sommarvistelse utomhus.
En annan mysfaktor i november är förstås ett bastubad i Ericssons bastuflotte i Lindesjön, med bad i månskenet.
I skogen flödar vattnet ännu i bäckarna, innan kylan slår till och förstelnar naturen.
Men kylan börjar ändå göra sig påmind och det är dags för däckbyte.
Utsikt över örtagården när Farbror Frost gör sin vandring genom trädgården.
En fin söndag i november samlas vi från Kyrkbergets Vänner på Kyrkberget och bjuder in till tillverkning av kransar, tomtar och julbockar i naturmaterial. Pengarna vi får in går oavkortat till renoveringen av den gamla kägelbanan på Kyrkberget i Lindesberg.
Visst ska väl fåglarna få lite extra när advent närmar sig. Och vi får en utmärkt skådarplats från köksfönstret. En winn - winn- situation.
Jag har lärt mig av misstagen. Att cykla elcykel tidigt i mörkret, på väg till jobbet, är något jag har slutat med efter flera rejäla vurpor i blixthalkan. Nej, nu går jag den vackra vägen längs ån, genom granplantering (mindre vackert) och över mossen. Medans antingen solen segar sig upp, eller på hemväg, när solen sänker sig. Men då får jag inte jobba allt för länge på eftermiddagen.
Och min örtagård blir frostigare för var dag, så länge kylan håller i sig...
Vilde hittar en fristad inne i tujjan, någon meter upp.
Men som sagt, stugvärmen är att föredra så här års.
Vi sätter upp gamla adventsstjärnan, bakar lussebröd och pepparkakor och tänder det första ljuset i adventsljusstaken. Advent anländer tidigt i år, redan i november.
Mossen fryser och vi går ut och plockar tranbär. Färska bär i november är inte illa.
På en utelektion gör vi adventsuppdraget. Det innebär att elever i grupp får en lista på olika material att samla in från skogen. De får sen göra en liten fin julgrupp att pynta klassrummet med. Vi lär oss om skillnaden mellan mossor och lavar, och att det finns något som heter vintergrönt och varför det är så.
Länsbussen stannar ännu vid vår skola på landet, som gör att jag kan ta bussen till stan.
Vi övernattar vid banvallen vid sjön Hålen (tror jag).
På hemväg från Stjärnsund tar vi vägen förbi en tänkbar lägerplats för Argaladeis sommarläger 2022. I sjön Korslången ligger Trätsön, som är ett naturreservat. Dit har vi paddlat förr, men aldrig stannat i en hel vecka.
Aj då, när vi kommer hem upptäcker vi att vi har fått besök av vilda grannar under helgen, nämligen vildsvinen som har gottat och grottat runt på vår gräsmatta.
Mycket regnande ger mycket vatten...
...mycket vatten som ska passera förbi oss. Nu kan vi bada fötterna när vi ska grilla!
Inte behöver vi lyfta kanoterna så långt när vi ska ut och paddla.
Kärleksörten djupnar mer och mer i rött.
Hösten är den tid som vi får njuta av skörden av allt arbete som vi har lagt ner i odlandet. Vi njuter av egen majs och kronärtskockor.
Här är vår ormtjusarrinna Mirjam. På vår skogspromenad såg vi flera fina ormar här i närheten av Tomasboda.
Fikapaus på svamppromenaden.
Har du provat att krama ett träd någon gång? Det kan jag varmt reckomendera. Det är något alldeles speciellt. En växt som har klarat många årstider, så stark och stadig. Denna tall fick stå kvar när skogen höggs ner, nu är en ny generation träd på väg upp och bildar en ny skog. Så fint att vi då har några gamlingar kvar.
Morotskörden är bärgad.
Det blir mycket växtmaterial som ska komposteras när bönskörden är avklarad.
Rådjuren har hittat till Tomasboda och grönkålen får numera buras in.
Blomsterbönor (eller var det Rosenböna den hette?) gråärt och bondbönor hör till årets bönskörd.
Lek med vatten är givande på vår utelektion. Så bra att vi har så nära till en liten fin bäck i vår närmiljö, nu när vattnet flödar så rikligt.
Dörren till kägelbanan på Kyrkberget är på reparation i Nora. Bidrag till renoveringen kommer från Bergslagens Sparbanksstiftelse. Det tackar vi i Kyrkbergets Vänner ödmjukast för.
Var serveras det rödbetor tillsammans med hallon?
Ja, var kan jag få ta del av allt det här trevliga? Jo, på möte för ombud för Lärarförbundets friskoleavdelning. Här träffas vi på Kolmårdens vildmarkshotell från olika friskolor från mellansveige. Det är fantasktiskt givande att få möta andra representanter från stora och små skolor. Nu får vi mötas live, annars har vi våra träffar digitalt.
Majsskörden går inte av för hackor.
Finfina bönor som vi sparar till nästa års sådd.
Vilde är katten med oändligt många liv. Så många gånger som vi har undrat över om vi någonsin kommer att få träffa henna igen...? ...men än så länge har hon kommit tillbaka, även om det tar dagar och veckor ibland.
Här händer det grejer i lilla Pilkrog, skolan som växer så det knakar. Vi hyr in en modul där femåringarna får husera, tills våra nya lokaler blir klara, med nytt kök, matsal och småbarnsavdelningar.
Vi njuter av höstsolen. Vindruvorna ger bra skörd i år och är dax att skörda.
På svamppaddling, till de bästa svamställena... (men vi berättar inte vart...)
Vi hittar en stor vril i skogen. En vril som kan bli en stor skål. Vril är en utväxt på trädet, som här på björken. Fibrerna går runt, därför passar de så bra att göra kåsor och skålar av vrilar.
En blomkålssvamp, av det större slaget.
I år är det ett bra svampår för kantareller och blomkålssvamp.
Vitkålen mjölksyras, det blir nyttigt och gott och en bra förvaring.
Så tackar vi oktobermånad som allt den har gett oss.
Gustavsbergare på besök på Tomasboda som njuter av septembersolen.
Nu blommar jordärts- och kronärtskockor.
Oj då, den gamla granen vid eldstaden på Lejonbacken har drabbats av barkborren och dött i sommar...
Janne tar fram sågen för att verkställa.
Timber!
Många årsringar har hunnit bildas genom åren.
Godkänt sågande av Janne konstateras av inspektionskommitén.
Nu firar vi med fika efter gott arbete med sågande och släpande av ris.
Svalkande bad och kajakpaddling.
Sen firar vi med en kräftskiva med fina hattar. Vi har en gammal hattask på vinden, som är full med gamla antika hattar, som kommer till användning.
Lillla Vilde får åka hem sen till Tomasboda i Lasses knä.
I år får vi gott om vindruvor.
Skördetid- ett hållbart alternativ i att spara och förvara är torka in. Här har vi bland annat torkat Karl-Johan-svamp, kamomill och plommon. Ringblommor, Johannesört och lavendel får dra i olja under några veckor. Av oljorna tillverkas sedan hudsalvor tillsammans med bivax.
Här nedan torkar vi hasselnötter från egen hasselodling.
På Kyrkberget spelas det käglor på Kulturarvsdagen
Annas fiolelever från musikskolan underhåller i kägelbanan på Kulturarvsdagen den 11:e september.
piPå Kulturarvsdagen hinner jag och Solveig även besöka Siggebohyttans intressanta gruvområde.
Pilkrogs friskola
Av vårt bidrag från läsårets "Skapande skola -projekt" i Pilkrogs friskola anlitar vi den skicklige pedagogen och keramikern Gunilla Dovsten. Eleverna skapar i lera och dekorerar med engobe som Gunilla sedan bränner i sin ugn, så att det blir glansigt och hållbart. Bilden längst till höger är från Juni 21, då Gunilla är på skolan och låter eleverna bränna lera i elden.
Hösten har sina traditioner. Varje höst i september anordnar vi Skoljoggen. Hela förskolan och skolan joggar idag och kanske syns även Rävve Räv i spåret? De äldre eleverna håller i uppvärmning för de yngre på skolan. På hösten frossar vi i färsk gurka från vårt växthus.
Lingonplockardagen är en annan kär tradition. Av lingonen som vi plockar i närskogen gör kockarna i skolköket lingonsylt som vi sen får njuta av i skolbespisningen, eller i Pilkrogsrestaurangen som vi också kallar den.
En mysig middag på Tomasboda med syster Kain och Solveig. Vi får njuta av äppelpaj bland annat.
Fruktträdgården utökas, med fler äppel-,päron och plommonträd. Så att vi kan göra fler goda fruktpajer!
Lilla Ingrid Marie ger god skörd i år.
Här var det nyplantering!
Vi avslutar september med dagar i Gustavsberg. Lasses altan ska få ett staket runt sin nya altan som Janne har snickrat i sommar.
Mirjam bjuder in släkten till sin lägenhet i Nacka.
Här får hundbäbisen Roffe och människorbäbisen Solveig träffas.
Gott fika och vacker utsikt bjuds det på, så klart.
Hurra, hurra, hurra för Lasse som vi firar 90 år, den 1:a augusti på
Vindö
Alla dagar är inte soliga dagar, men kläder efter väder. Mirjam och Inger passar på att skura altanen när regnet öser ner.
Tillbaka i Lindesberg efter sköna dagar på Vindö. Hej och hå, vad gräs och sly växer runt kägelbanan på Kyrkberget.
Men se så fint det blir när föreningen Kyrkbergets Vänner rycker in och gör en insatts.
Efter hårt arbete sitter det fint med en fika tillsammans i vårt trevliga gäng!
En grön soppa efter skörd i grönsakslandet på Tomasboda.
Och som efterrätt passar det bra med en liten bärbakelse.
12:e augusti; Sommarlovet är slut för min del, men för eleverna återstår ännu en vecka. Jag hinner sortera böcker och få ordning i vårt lilla miniskolbibliotek.
När kommunens skolor i stan läggs ner blir det saker över. Här är Kristinaskolans gamla gaga-boll-rink som vi nu får användning för. Vi får också slöjdbänkar och möbler av diverse slag. Kanske lite slitna, men vad gör väl det? Vi är en miljövänlig skola som är för återbruk...
Här i vårt skolväxthus har det vuxit så det knakar. Vi skördar nu gurkor och tomater. Bra vattnat i sommar. Tack till alla som har hjälpt till med detta!
Nu är det härligt att ta en promenad i skogen och plocka svamp.
Nu frodas det i grönsakslandet. Runda landet ger bra skörd i år.
Ett obligatorium varje sommar är teaterföreställningen på Stadra. I år fick vi användning av våra paraplyer. Det är fint att de öppnar upp den gamla scenen sjöstugan, för oss som har eget fika med oss i pausen.
Ett annat favorithäng är här vid Lindesjöns strand på Ericsons bastuflotte. Här njuter vi av bastu och bad och en och annan fika eller middag.
Bertil på taket. Han är bra på att pyssla om vår gemensamma stuga, Lejonbacken vid Norasjön. Karin och jag tar oss gärna en tur med kajaker.. ...och varför inte göra ett stopp i Nora med en svalkande Noraglass? Vilde sitter på bordet hemma på Tomasboda och dimman ligger magiskt över Sverkestaån
På Tomasboda prunkar rabbaterna. Den gula rosen är en krukros som jag fick i present av en elev vid skolavslutningen. En gåva som kan räcka i flera år framöver.
Nu skördar vi skogens guld!
en knäckig efterrätt...
Nu är Tomasboda äppelmusteri igång, med handvevad muskelkraft.
Detta är vårt produktionskök som får ta sin plats i flera månader, för honung, äpplen och syrade grönsaker.
Ett litet minne av vår kära Astrid, min svärmor och mina barns farmor. Rosor som hon tyckte så mycket om och som nu får leva vidare här på Tomasboda, flyttad från Gustavsberg i juni.
Rosenböna eller blomsterböna? En vacker och god böna som ger riklig skörd.
Nu har läsåret 21/22 startat och vi kickar igång hemma hos Anna-Lena, min nya collega. Vi två ansvarar nu för åk 1 och 2. Vi fick en härlig kick-off tillsammans med eleverna, hemma på hennes bondgård vid Iresjön.
I granngården bor Emma och vi gör ett besök där också, för att skåda alla hennes söta djur.
Våra första äppelträd planterades 2017 ger nu en viss skörd, om än i liten skala, med någon enstaka Åkerö. Men vi får nog vänta många år till innan det börjar ge skörd på allvar.
Här har vi en hel middag redo att stoppa in i ugnen för grillning, fänkål, polkabetor, mangoldblad och jordärtskockor bland annat...