1 Läs mer >>
Västra rummet på övervåningen. Översta plastmattan har vi fått bort och en korkmatt alt. linoleumgolv fanns under plastmattan.Plastmattan var limmad på med en massonitskiva, så det är limrester som syns. Röklukten försvann när vi fick bort tapeter och platsgolv.
 
 
 
 
Lyfter vi linoleumsmattan döljer sig ett trägolv under, som tycks ha varit lackat men sedan blivit slipat. Lite lackrester syns i hörnen.
 
Mats cyklade förbi, stannade och tog en lunch tillsammans med oss ute i trädgården.
 
 
Nu ska det bli trädgårdsland, Vi täckodlar genom att lägga ut tidningar direkt på gräsmattan, utan att gräva. Sen lägger vi på sand, löv och komposterat gräs som förmultnat. Det är en ganska geggig sörja.
 
 
Det börjar med en fyrkant. Så klart att Janne äger.
 
Det blir fin jord av Kjells gamla gräshögar efter gräsklippet från gräsklippandet, ett antal år tillbaka...   ...nu får vi användning av högarna.
Detta ska föreställa jordgubbsplantor. De ser inte så pigga ut ännu. Vi har flyttat med plantorna från stan och de får nu bo i det gamla potatislandet framför jordkällaren.
Här är vinbärsbuskaran. Det var högvis med gammalt gräsavfall här. Kirskålen och nässlorna trivs gott i den näringsrika jorden. Vinbärsbuskarna verkar också frodas, men kanske har de fått lite för mycket av det goda. Buskarna har haft ett rikt bladverk, men hur har det varit med bärskörden de sista åren? Jag krattar bort det överst lagret av "jorden" och ägnar många timmar åt att sanera bort kirkskål och nässlor, så att vinbären ska få det lite luftigare. Än så länge är växterna inte så långt gågna, men jorden har fullt med rötter av kirskål och nässlor.
 
Här sitter lilla mor och tar igen sig med tidningsläsning.
 

Mars -2015

0 Läs mer >>
Den 1:a februari hade vi så här mycket snö.
 
Vi får lov att tänka på fåglarna också...
 
..innan vi själva kan avnjuta en välförkänt kaffepaus.
Inne i stugan har vi börjat röjja ut. Här är köksskåpen. De får vara kvar, men ska bli målade så småningom.
Här är hyllor i källarskafferiet.
Här är trappan upp till övervåningen
 
Här är en vägg som vi funderar på att ta bort. Ja, varför inte? Det är i lilla rummet på övervåningen. Det västra rummet. Garderoberna bar vi ut i höstas, därav märkena på golvet.
Här är det östra rummet, på övervåningen. Vad kan dölja sig under plastmattan? Är det månne ett trägolv?
 
 
Kvällen skymmer och vi tänder ett ljus för Kurris.
Så har den dagen nått sitt slut.
 
 
Det är den 8:e februari och vårsolen börjar kanske värma en smula. Det är skönt att kunna inta kaffetåren uti vårvintersolens glans.
 
 
 
En skidtur tillsammans med Janne och Ingrid över Västra sjön, skidar vi glatt...
...innan vi kör vilse inne i snårskogen. Över och genom alla djupa diken som är grävda lyckas vi ta oss fram...
...men så plötlisligt dyker Lomtjärn upp och vi hittar hem igen. Vi slapp sova under en gran i natt!
 
 
  Här är det den 22 februari och vi börjar skava bort tapeten på väggarna i det västra lilla rummet på övervåningen.Gul är färgen under tapeten.
 
 

Så här fint kan det bli då! Vi tog bort den där väggen också, Rummet blir luftigare nu.
 
Här har vi köket som också ska få sig en omgång. Janne har börjat... nu är det den 28:e februari.
Grön var färgen under den här tapeten i köket. Snön ligger fortfarande vit utanför stugan!

Februari 2015

0 Läs mer >>
Frosten har lagt sig.
Solveig pustar ut efter söndagspromenaden.
På jullovet får vi fint besök av jullovslediga. Här har vi Gustaf, Mirjam och Nova i full färd med att...
...kasta sig utför.
Julpromenad över Sverkestaån.
Vi hoppas att isen bär. Här kommer en glad Matilda på promenad över Västra Grönbo-sjön.
Här hav vi Gustaf, Mirjam och min syster Karin.
En hiskelig panna att släpa ut från källaren. Men vi lyckades, jag, Janne och min 81-åriga mor Solveig.
 
Janne tar sig en skridskotur på Sverkestaån. Än så länge bär isen...
 
Gott slut på det gamla året 2014 och gott nytt år 2015! Janne och jag firar ut det gamla året och firar in det nya. Första gången som vi sover över på Tomasboda nyårsafton 2014. Det är ylletröja på, i många lager som gäller som nyårsaftonsdress.
 
 
 
 
 
Här har vi vår delikata nyårsaftonssupé, med abborfisksoppa med saffran och aioli, och därtill vitlöksbröd förståss

December 2014

0 Läs mer >>
Planer dras upp om hur vi vill ha det, både inne och ute. Hemma i stan gräver jag upp plantor som sedan grävs ner ute i Tomasboda. Det ska bli spännande och se om de lyckas överleva vintern.
 
Här har jag planterat bolltistel, en perenn solros och kärleksört.
 
Här vid stenen mellan svarta vinbärsbuskarna har jag planterat mynta och stjärnflocka. Jorden är full av kirskål och nässlor. Rötterna ligger i tjocka lager nere i jorden.
 
Nära huset anlägger jag en kryddrabatt. Från stan har jag tagit en minihöstaster, citronmeliss, oregano, timjan, luktviol, lavendel och vad jag tror är krysantemum. Men det börjar bli sent, så jag hann inte med syrenen. Den fick hamna i källaren, så länge...
Här står Kjell och Janne och spanar ut. Vi bjöd ut Kjell en dag, så fick han berätta mer om stället. Till lunch åt vi Kjells egenodlade potatis, som han hade lämnat kvar i landet. Den tackar vi för!

November 2014

0 Läs mer >>
Det gick en tid och vi hade mycket annat för oss i september, med möten, kurser och motionsloppen Norasjön-runt och Lidingöloppet. Så därför har jag ingen bild från september månad. Men i oktober hände det fasansfulla och mycket sorgliga. Min dotter Mirjam och hennes pojkvän Gustaf hade en kattunge som omkom. De bestämde att Curris grav skulle vara ute i Tomasboda...    ...han blev den förste av oss som flyttade in.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Oktober 2014

1 Läs mer >>
I mitten av augusti betalade vi och vi fick vi tillgång till huset.
 
Lunchen intogs framför huset. Här firar vi, Janne, Solveig och Annika (bakom kameran) med kladdkaka.
 
 

Augusti 2014

0 Läs mer >>
Midsommardagen 2014. Vi hade skrivit kontrakt några dagar tidigare och var nu och hälsade på. Vi tog med oss tjocka släkten för inspektion. Men vi väntade till efter sommaren med att ta över huset. Kjell fick bo kvar till mitten av augusti, så behövde vi inte bekymra oss över gräsklippningen...   ...han hade ju skött det så professionellt. Och vi hade några andra gräsmattor att klippa och lite annat som vi skulle göra under sommaren.
 

Juni 2014