0 Läs mer >>
Nu gror det i trädgårdslandet. 12 tårtbitar har vi i vår trädgårdstårta.

(null)
Musikalen är klar, men Pilkrogsdagen är inställd, förstås, denna vår som så mycket annat. Men vi ställer inte in vår fantastiska musikal, som vi har jobbat med så mycket.  Vi spelar upp för förskolan. Det är en fantastisk publik som applåderar, sjunger och dansar med i våra scener. Så klart är det synd om föräldrarna som missar denna enastående föreställning. Sån tur att vi har Stephanie som filmar och delar filmen på Youtube. 

Gräv, gräv, gräv, barnen har grävt i veckor på en plats i skogen där det förr har legat en kolmila. En morgon hade en liten skogsmus hamnat i gropen. Här är vi ofärd med projektet " rädda skogsmusen ".

(null)

Varje fredag har vi lektion "Hänt i veckan" . En skriv- och samtalslektion där vi tränar på att reflektera. 
Vi har fått plantor, näringsrik och välgödslad jord, samt gräsklipp att täcka med av Edla till vårt skolväxthus. Eleverna planterar och vattnar.
(null)

På promenad i Fågelsången och fika i trädgården med makroner.

(null)

Om ni tittar noga så ser ni lappuggleungen sticka upp sitt huvud i björkstammen. 
Se vår fantastiska utställning. Samma som i februari på Vinterspår. Eftersom Pilkrogsdagen blev inställd har vi den i vårt uterum på skolan under några dagar i juni. Nu är det förstås en utökad utställning med ännu mer att titta på...

(null)


Magiska maj med sitt förtrollande ljus.

(null)

Två av ungarna har flyttat upp ett snäpp, medan den tredje lilla är kvar i boet. 


Trädgård i stan...
...och trädgård på landet. Dags för förstanskörden; rädisa!

(null)

Efter trädgårdspromenad är det dags för vila i solstolen. Men bina arbetar på, det är högsäsong för blommor nu. 


Nu är det dags för sommarlov och vi förbereder skolväxthuset för ett långt sommarlov. Vi hoppas på att tomaterna överlever sommaren genom att upprätta ett bevattningsschema.
(null)
Skolavslutning. Barnen fick sjunga för förskolan. Föräldrarna fick stanna hemma. Jag tackar för fina blommor och choklad. Jag känner mig nöjd, glad och uppskattad, och ja, en smula trött också...  ...men nu får jag vila ut...    ...i min älskade hängmatta. 🥰
(null)

(null)
Sallad från trädgården. 
Trädgårdslanden grönskar. Gurka på gång i växthuset.

(null)

Här är gänget som jag kommer att jobba med i höst. Vi har vävt en tavla tillsammans på vår studiedag. Sista arbetsdagen innan mitt sommarlov börjar. 

Midsommar på Lejonbacken. Nej, det blev ingen dans runt midsommarstången här heller... ...inte ens en klädd midsommarstång. Men Solveig försökte sig ändå på att klä den vissna stången från i fjol. Ja, vi hade inte lövat av den sen förra sommaren. Rätt bedrövligt kan man tycka. Sven- Börje och Stina tog i alla fall initiativet till en Midsommarvandring, runt i Lejonbacken vackra natur.
Grillning på midsommaraftons kväll hör ju ändå till...

(null)
...och en stund att njuta av utsikten i solnedgången över Norasjön. 
Lasse var glad över att få fira Midsommar tillsammans med Janne och Inger på Tomasboda. Han saknade nog inte Lejonbacken. Vi har våra Corona-restriktioner och skiljer på Myhlbackare och Waldénare på Midsommarafton. En liten midsommarstång hade Myhlbackarna lyckats bättre med än Waldénarna.
(null)
Flädern blommar och jag är lycklig över att jag lyckats göra fläderblomschampagne för första gången. 
Vilde tar plats på gräsklipparen eller i korgen på verandan. 
(null)
Så gott, med hemmagjord glass och hemmagjorda rån till glasstrutar. Det är också väldigt gott med hemmagjord müsli. Jag rostar med vatten, kokosolja, neutral olja och honung.

(null)
Så trevligt att Noralinn och Maria kommer och hälsar på. 
Grattis Arvid på din födelsedag. Ännu är du 30 minus.

(null)
(null)

Vi firar Arvid med ett Trädgårdskalas. 

(null)

(null)
Valnötsträdet ser ut att etablera sig. Bondbönorna blommar.  Påfågelögans larver käkar gärna rent på nässelbladen. 
På trädgårdspromenad med Solveig och Ester

(null)

(null)

Vi hittade orkidén nattviol igen.

(null)

Vi avsmakar Bertil och Sofies goda vinbärsvin. Mycket utsökt. Passar bra ihop med jordgubbstårta.
Janne hjälper Amalia med kanotpyssel. Ytterreling sätts på plats.

(null)
Trädgårdspromenad i kvällningen bland rosor och liljor. 
Vidare genom fjärilsträdgården bland lavendel, johannesört och kungsljus.,

(null)

Lilla kryddhörnan med oregano, salvia, koriander, anisisop, krusmynta, timjan och doftviol.

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

Äntligen blommar mina krolliljor. Det har tagit flera år och nu är jag så stolt! "Nu är den allra vackraste  " tin", med surr utav humlor 🐝 och surr utav 🐝... "


Juni 2020

0 Läs mer >>
(null)

På promenad längs Lindesjön. Här vid Parkudden finns fina Träskulpturer i form av insekter i träden. 
Bröddeg på gång...
(null)

Lilla Hugin i gröngräset.
Krolliljor och ramslöken på uppgång i vinbärslandet. 
(null)


(null)
Vilde blir en doldis vid björkstammen.
(null)

The sun set point på Tomasboda, det kanske inte är så romantiskt att se solen gå ner över kalhygget, men det är vad vi har att erbjuda här på Tomasboda. 
Matlagning på gång, en lasagne med grönt... kirskål, nässlor, färska kryddor och annat grönt som trädgården har att bjuda på...

Före och efter gräddning...
(null)

(null)
Amalias lilla krypin i vagnen. 


En utelektion där vi var indelade i grupper, med hämtarkort med matematiska uppdrag.


Odling på gång i skolväxthuset i Pilkrog och i rabatten framför klassrummet. Föräldrarna flyttade och byggde upp växthuset under en helg. Nu har eleverna fixat med sand och jord i växthuset, med vår gamla kompost.
Lite av varje dyker nu upp i "krydd- och blomträdgården" på Tomasboda.  (null)             
Här kommer röd vallmo. 
(null)
I mitten kommer stockrosen. 
(null)
Sideneterneller med sina  blad lena som siden. Här nedan har vi en slags fjärilsbuske, vars namn jag inte vet...
(null)
En bild på hur det ser ut nu i maj, och hur det såg ut förra sommaren när rosenspirean blommade. Nu gör jag plats så att fler olika kryddor ska få plats i kryddhörnan, i änden på min långa krydd- och blomsterträdgård, där jag hoppas att fjärilar, bin och humlor kommer att trivas. 
(null)
Här har hallonen fått maka på sig... för här är nu Solveigs 85 - års rosor. 🥀 
(null)
På promenad i grönskan på Kyrkberget där bokarna slår upp sina "parasoller"till blad, eller rullar upp sina "strutar".
(null)

Högst upp till vänster blommar tulpaner i Krydd- och blomsterlandet eller "fjärilsträdgården" . De andra tre bilderna är vid hassellunden, min lilla skuggträdgård. Det randiga gräset har jag fått från Inger i Gustavsberg.
(null)
Nu är vårsådden på gång. Amalia har hjälpt oss med indelningen så att vi får en bra växtföljd på tårtbitarna, d.v.s. klöver, ärtor och baljväxterna ger näring till jorden och kålen kräver mycket näring, och sen är det alla andra växter som är någonstans där emellan.
Dessa fantastiska äpplen som vi vårdar så ömt. Fortfarande så fräscha långt in i maj. Varje morgon äter vi ett äpple till frukost. Janne är fantastisk på att ta tillvara och förvara. Det är en stor konst!

(null)
Ljuset, ljuset, vi badar i ljus i maj månad. 

Kvinnersta travskola kommer till Pilkrog och har trav- och ridskola även på vårterminen. En sån fantastisk lyx att få ha hästar på skolgården 🐎 🐴
På lördagspromenad på Kyrkberget. I groddammen utvecklas grodyngel. Sen blir det fikastund i trädgården.

(null)



(null)
17 maj, då ska gullvivorna blomma, för då är det Esters födelsedag ( och Norges nationaldag). 
Några små grodyngel får bli med hem till oss, till vår lilla damm.

(null)

Ballongen sprack, vi hittade den en vinterdag när den fladdrade så fint och stort på vår skidtur på Tomasboda rödmosse. Nu skruder Janne sig så fint med den. 
Den 18 maj är det Bertils tur att fylla år. Klart att han också ska få en vacker bukett från trädgården.

(null)
Lilla kryddhörnan delas också in i bitar. På pinnarna skriver jag vad som ska förväntas växa här. 
Ja, näe, vi måste nu bara ta en tur med bilen bort till Lejonbacken och Solveig får följa med. På med munskydden och tystnad under bilturen. Det är jobbigt, men vad gör man inte? Vi är rädda för att vi bär med oss smittan (fast vi känner oss inte sjuka). Jag väger de olika riskerna mot varandra. Total isolering är ju också en risk... när man är 87 år gammal... Vi fick en trevlig dag tillsammans, med fikastund och påt i jorden. Och vi klarade oss! Den här gången också... puh!

(null)

Jox i källaren. Janne jobbar på, den här gången är det trapprummets tur. Efter spackling och tvätt ska det grundmålas. Färgen ser murrigt brunlila ut. Sen är det dags för den vita strykningen i två omgångar. Snart blir det så fint här!
Underbart är ordet om denna spirande tid.

(null)

Ja, det gick ju bra bort till Lejonbacken... ...så varför inte en tur till Tomasboda med lilla mor? Vi måste ju visa vår trädgård och odlingarna som måste få sig en inspektion.

(null)

Mors dag den 31 maj. Jag blir hyllad av dottern Mirjam med dessa fantastiska bilder. Jag vet inte vad hon har använt för filter och retuscheringsprogram... men det är faktiskt jag!😁🥰

(null)













Maj 2020

0 Läs mer >>
I Corona-våren är utomhus grejen. Vi promenerar och fikar tillsammans på lördagarna. Den första lördagen i april går turen till Salamander-dammen i Lindesby.
På första april hör det ju till att vi får luras. Och ja, visst försöker jag luras. Men det var nog inte så många elever som trodde att en björn hade rivit omkull en gran... men kanske lyckades jag att lura någon i 3-5:an att de skulle göra ett oförberett prov, fast det inte var det, utan ett korsord som vi löste tillsammans och 1-2:an om att vi skulle få prova på att äta larver till lunch. Några elever försökte lura mig att det var i slagsmål... sån tur att det inte var på riktigt. Här på bilden tränar 1-2:an balanssinnet. 
Pizza på menyn, pizza 🍕 med potatis, pizza 🍕med rödbetor, med sockerärtor och med kantareller. 
Nu är det vår! När tranorna betar på vår gräsmatta.
På cykeltur runt i byn, runt Grönbosjön och Sundbobruk och en öde lada vid Kåen.
Nu är odlingarna igång, en barnkammare för gurk- och tomatplantor och mycket annat.

(null)
Ännu är det semmeltider. Varje tisdag fram till Påsk äter vi varsin semla med varm mjölk och kanel, en s.k. Hetvägg. Har vi några semmelbullar kvar efter Påsk kan det ju hända att vi även får semlor efter Påsk också. 
Påsktraditioner i Pilkrog med äggmålning och äggpickningsturnering.
Påskfirande på Tomasboda
Långfredagen med kanelbullar i gulgräset, promenad och en påsktårta på verandan. 
Äggmåleri på Påskafton. Arvid utvecklar fina metoder i äggmåleri. 
(null)
Se så fina vi blev! 
(null)

Promenad runt golfbanan. 
Påskbuffé och påskgodis.
Bikuporna har flyttats till hallonslänten. Nu gör vi iordning bra gångvägar in, där det tidigare var snårigt.
(null)
Samma Påsktårta, men som nu dekoreras med marsipan.  (null)         

(null)

🐣 Påskmiddag på Påskdagen i härlig vårsol. Nu fixar vi fram påskharen som är en pirog och marsipankycklingar till påsktårtan.

(null)
På promenad i naturreservatet vid Järleån. Här ser vi Kungsfiskarna vissla fram.

Se det gror i krukorna.
(null)

(null)
Corona-fika i trädgården. 
(null)
Vattentornet och grodyngeldammen på Kyrkberget.
Promenad på Kyrkberget.
(null)
Jag och Amalia rensar i kläder och går igenom skänkta kläder. Här hittar vi en matchande stil för Amalia😁
(null)

(null)

Vilostund för Vilde och Amalia.

(null)
Festmåltid med rusti, syrade morötter, bakad potatis och en pesto gjord på färska nesslor
Café Pilkrog serverar sandkakor och sandtårtor. Vi jobbar på med att skapa musikalen "Gretas resa".

(null)

Liljor; I översta vänstra hörnan syns krolliljan somjag sådde på frö för ca tre - fyra år sedan, påskliljor dyker upp som ståtliga buketter på ställen där avfall tidigare har slängts. Lungörten har jag tagit från Bergsstigen.

(null)

Lönnen blommar ljuvligt, till alla humlors glädje. Janne har planterat gran för fåglarna att sitta i vid fågelmatningen. Trädgårdslandet förbereds för sådd. 
Lilla bilden i vänsterhörna. Ett vårtecken med hopprep och barbent. De andra två bilderna på översta raden är sjusovarna. Längst ner till höger är Jannes och Amalias projekt "rädda bina" ...
På promenad i stadens omgivning och Kyrkberget.

(null)
" Med ögon känsliga för grönt". 
(null) Eleverna vet hur de ska uppmuntra sin gamla lärare😁

(null)
Kojgården med många rasters arbete. 100 stenar på skolgården att trampa på...
Jannes bisyssla. Småplantor på väg upp och det spirar i rabatterna.

(null)

Valborgsmässoafton, vi firar med knäckig rabarberpaj. 















April 2020

0 Läs mer >>
1:a mars. Första vårmånaden... jaha, då behagar kung Bore visa upp sig för en stund... Vilde känner inte igen det konstiga vita som har fallit under natten.

(null)

(null)

(null)
Vilde och jag är i vårt hus i stan. Det är så härligt att få följa med på Vasaloppet från soffhörnan. Jag har åkt loppet en gång, det var en härlig upplevelse, med sol och medvind över myrarna. Så är det nog inte för dem som åker den här dagen. Jag känner in Smågan, Mångsbodarna, Risberg, Evertsberg, Oxberg, och Hökberg (där jag blev serverad saft av Kalle Moraeus), Eldris och till sist upploppet i Mora. Jag passar på att joxa ihop en hudsalva, med bivax, aloe Vera, olivolja, kokosolja och eteriska doftoljor.  Den ska röras och röras för att få den rätta krämiga konsistensen. 
(null)
(null)
Det är inte bara  Vasaloppet den här söndagen. Kyrkbergs Vänner sätter upp fågelholkar som vi tillverkade i höstas. Bilderna med svart ram runt har Michael Landberg fotat för Nerikes Allehanda.
(null)

Snön slaskade tyvärr bort... 
(null)
...men vi är ju ändå i mars månad  Jag hör dubbeltrasten sjunga så vackert i soluppgången när jag traskar till skolan. Så då gör det väl inte så mycket att snön tinar bort...
(null)
Janne fäller en björk. 
Mittenrummet i källaren blir målat.
Nästa projekt blir att måla matkällaren.
(null)

(null)




(null)
Lasse gör sig hemmastadd i Gustavsberg, tillsammans Inger.  (null) 
Frukter, rotfrukter och grönsaker tillverkade av tidningspapper och tapetklistrer, kommer att bli rekvisita i vår kommande musikal. 

(null)
Gräv där du står, och det blir en grop. Många elever är väldigt roade av att få gräva.

(null)
En liten kulturgrupp från Pilkrogs friskola deltar på Kulturutbudsdagen på Örebro konserthus. Det var dagen innan allt stängdes ned på grund av Corona- pandemin och restriktioner på begränsning av folksamlingar infördes. Jo, vi uppmanades att tvätta händerna och vi tog inte med oss någon smitta hem till Pilkrog. 
(null) 
Trädgårdsrens i kryddrabatten. Vilde hjälper till. 
Nu fixar Janne med matkällaren. Grundmålning med jordfärger, med "färgbyggsatser" från Av Jord i Vekhyttan.
(null)
Rådjuren i stan är tama. Det här gänget bor i vår trädgård. 
Aldrig tröttnar vi på att äta pajer...
(null)
Nu har Corona- restriktionerna slagit till på allvar. Jag åker in till stan varje lördag, för att  träffa min gamla mor som hör till riskgruppen. Vi tar promenader tillsammans. Jag går och handlar åt henne. Vi umgås bara utomhus. Det är en knepig tid nu. 
Amalia och Arvid fick ta flyget hem från Mexiko, istället för att åka vidare till Paraguay. De är i karantän i huset i stan. Tråkigt att de fick avbryta Sydamerika -resan, som skulle ha fortsatt några månader till... Men ändock så skönt att de lyckades ändra sina biljetter och ta sig smärtfritt hem, utan att bli smittade.
(null)

(null)
Skolan håller öppet, men jag får jobba dubbelt med distansundervisning. Som minst hade jag fem elever i klassrummet. Resten var hemma och fick distansundervisning. Här går vi på en promenad och plockar skogsbuketter. 
(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

Lite frost ibland, men mest härlig vårsol att njuta kaffestunder i. Det är söndag 22 mars.
(null)

Det här är en "före och efter"-bild, kanske lite svårt att se...? Men den ljusa bilden till vänster, kommer först, förmiddag och solens strålar lyser upp, I den mörkare bilden till höger är humlen och klematisen nerklippt och jag har röjt i rabatten, så att snödropparna kommer fram. 
Det är torsdag 26 och fredag 27 mars. Vårsolen värmer, så vi passar på att ha utelektioner. Tvåorna får ha läsestund ute och så går vi alla tillsammans åk 1 till 5 till den stora granen på ängen, som det går bra att klättra i.
Fredag betyder ju också starten på helgen.
(null)
Lördagspromenad med lilla mor och Amalia. Här går vi i Tempelbackens naturreservat och nuter av blåsippor och tibast, som blommor på bar kvist.           
Vårtecken i mars.
(null)

Söndagspyssel 29 mars. Bullbak. 
...och wokad mat över elden. 
(null)
Vårens besökare... Kanada gässen. 

Växthuset är på gång. Janne jobbar med " grunden". 
Så där ja, nu står växthuset på plats.

(null)
Så bra att kanadagässen förser oss med lite näringsrik gödsel..

(null)
Den 31 mars tränar vi på att göra pyramider med gycklargruppen Trix. Det är bra att kunna inför vår kommande musikal. 













Mars 2020

0 Läs mer >>

(null) 
Februari inleds med "Vinterspår", ett kulturarrangemang den första helgen i februari, i Lindesbergs kommun. Janne och jag deltar genom att vi säljer honung och vax i Grönbo bygdegård, samt att mina elever och jag har en utställning som heter " Jag, Vi, Min Kropp, Hälsa och Miljö". 
(null)

Här har jag sparat några tänkvärda ord. Tavlan fotade jag i Stripa. En till som inte gillar kalhyggen (skogsmord)  och granåkrar...

(null)

(null)
Kojbygge i Pilkrog, ja det här är en hel gård, med flera kojor, inramat med staket. 

(null)
En föreställning i Pilkrog som inspirerade oss att bygga mini- kojor direkt efter föreställningen.
(null)
Här skapar vi frukter, rotfrukter och grönsaker av tidningspapper och tapetklister. 




(null)
Vi hjälper Lasse att flytta från söder till Gustavsberg. Arvid är flyttkarl. Janne kollar med yttre befälet om vår parkering är okej. 
(null)

(null)
Se vad vi hittade i flyttstöket. Det Kubanska chokladhjärtat. Jo, det smakar faktiskt gott fortfarande... 
(null)
Se vad som kom till världen för 27 år sedan den  11 februari.
(null)
Lilla Amalia.
(null)
Se vad som kom till världen för 25 år sedan, den 12 februari, lilla Mirjam. 
(null)
Nu är mina döttrar stora damer, reser på egen hand, först till Kuba och sedan till Mexiko, där nu Arvid gör dem följes. 
(null)
Så fint att få fota svanarna som simmar i ån på hemväg, på alla hjärtans dag. Symboler för evig 🥰 
(null)
Gryning i Pilkrog och snart är det sportlov.
(null)

Vilde och jag tillbringar några dagar i stan, med Wi-Fi, tv och lugna dagar, på mitt sportlov.

(null)
Här i huset i stan, hittar jag en gammal surströmmingsburk som jag vågar mig på att äta... 
(null)

(null)

... och jag vågar även bjuda min gamla mor på detta! Skönt att sitta ute, för stanken och för vårvintersolen. 
(null)
Här är en av mina absoluta bästisar, Anette. Hon är verkligen värd att firas. Därför åker vi till Loka Brunn med bad, fin middag och övernattning. 
(null)

(null)

(null)


(null)

(null)

Sen fortsätter vi fira lite till...  ... i Grythyttan.  Vi måste ju fira att jag snart ska fylla år också. 


(null)
Vintern är frånvarande i år. Inte en enda gång har jag stått på skidor eller skridskor. Istället för snötäcke är trädgårdslandet  täckt med vatten och allt är bara lerigt och geggigt. 

(null)
Janne fixar vidare med projekt källare. Nu har det börja komma färg på väggar och tak i mittenrummet. 

(null)

Firad på min födelsedag den 23 februari, tillsammans med Janne, Karin, Nova och Solveig.
(null)
Julmusten står sig fortfarande, men nu är vi nog inne på sista flaskan. Bäst att Janne får öppna, utomhus, för säkerhetskull. 
Potatisgratäng till festmiddagen förbereds.
(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

En fin och stilla dag. Vi promenerar längs ån. När vi kommer tillbaka i skymningen sitter sparvugglan i tallen och ger sin entoniga flöjtsignal. Det är något magiskt i det.

(null)

Lite snöglopp gör oss påminda om att vi ännu är inne i årstiden "vinter". Faktiskt.
(null)
(null)


(null)


Tillbaka till arbete. Här är min skolväg hem, på fredagarna, då jag går förbi Kåfalla och tittar i brevlådan. Hem till mitt kära Tomasboda. 💝
(null)

(null)

(null)

(null)












Februari 2020

0 Läs mer >>

(null)
På nyårsnatten efter tolvslaget siar vi om framtiden genom att gjuta i tenn.  Janne gör också mjölfyrverkerier. Lasse ser på. 
(null)

Nytt hus i Lindesberg. Jag kommer dit strax innan stängning på invigningsdagen. Då var det rätt tomt... det var det inte tidigare på dagen... 

(null)




Min kusin Malin firar sin 50- årsdag tillsammans med dottern Karoline som fyller 20 år med bågskyttekalas. Karoline är mästare på bågskytte och tävlar på elitnivå runt om i världen.

(null)
Morbror Karl-Erik är fokuserad.

(null)
Här tävlar vi.
(null)


Här ser vi två andra mästarinnor i bågskytte, min kusin Marie och kusinbarnet Kristina med det första barnbarnsbarnbarnet till min mormor Inga. Stolta farfader Hans- Ola syns i bakgrunden, samt stolta mormor Ann-Christine. 

Efter bågskytte- kalaset far jag vidare till Gustavsberg där Mirjam och Amalia håller på att packa för Sydamerika- resan, 
(null)

Avskedsmiddagen hemma hos Inger
Lilla Vilde är också med i avskedsstund tidig morgon vid Arlanda flygplats. 
Den 6 januari 
(null)
Hejdå! Hälsa Kuba och Mexiko. 
Sen far vi hem till Tomasboda igen.

Janne har en fin hobby. Han syrar in morötter och vitkål. 

(null)

Ingredienser;  morötter, salt, gul lök och vitlök.
(null)
Nu är glada julen slut...   vi rensar runt den lilla boden, ett gammalt garage. En cykel i jorden som vi gräver upp får bli till en staty. Vi hittar även gamla tegelstenar i jorden som vi lyfter upp. Ja, här finns allt möjligt, inte så kul med glasfiberull. Men skönt ändå att få bort den. 
(null)

Vilken fin föreställning som Noralinn bjöd oss på i Örebro, "Flickan med svavelstickorna". Så bra att den här versionen fick ett lyckligt slut! Stolta modern Maria med dottern Noralinn. 

(null)
Arbetet börjar igen efter ett härligt jullov. Jag tar bussen till och från jobbet. Så skönt att bara få gå på en buss och slippa köra själv. Oftast är jag ensam i bussen. Ingen kollektivtrafikträngsel här inte...


(null)
(null)

Här har vi den gamla kägelbanan, som lappas och lagas.

Grattis till Inger. Vi firar att den här ungdomliga skönheten fyller det ofattbara 60 år. Och förstås hör väl bad till på födelsedagen!




(null)

(null)
Källarprojekt. Janne börjar med att spackla och jämna till väggarna.
(null)
Här har vi en annorlunda lummer, som finns i skogen nära Tomasboda. 


(null)

Vi jobbar hårt på bildlektionerna i januari, då vi skapar en utställning till "Vinterspår" med temat "Jag, Vi, Min Kopp, Hälsa och Miljö" . Fantasin flödar och det blir en omfattande utställning. Vi arbetar bland annat med återbruk, gips, lera och papier marche. På biblioteket i Lindesberg är vi med på försmaksutställningen tillsammans med alla andra konstnärer.

(null)

Vi åker till Örebro konserthus med skolklasserna och får uppleva en fantastisk konsert med Svenska Kammarorkestern som tar oss med till Världens sju underverk. 
(null)

Arbete med papier marshe. Vi skapar gubben Zid. 
(null)

(null)
"Staden heter Lindesberg och den är fin. "
(null)

Utställning är i Grönbo bygdegård. Jag ställer upp den på fredagkvällen den sista januari. Vi är mycket nöjda över vårt gemensamma arbete, från åk 1 till åk 5. Vi har tillsammans skapat ett stort grupparbete!

(null)



Januari 2020

0 Läs mer >>
(null)
Grattis till Janne på din födelsedag 3 december! Det är advent. 

(null)
Pilkrogs frskola i december (null) 
Kojbygge i skolskogen i Pilkrog. 
(null)
På Julvandring i Lindesbergs kyrka med skolklassen. 
(null)
Hurra vi njuter av snön några dagar i december. 
(null)
Kattis och Linn och så alla barnen gör en fantastisk julshow med Krispig vinterjul
(null)
Måla i snön
(null)
Kvinnersta travskola har trav- och ridlektioner i Pilkrog
(null)
Tomten väntade på oss i tipin i vår skolskog i Pilkrog på årets sista "skoldag". 
(null)
Astrid, min kära svärmor lämnade jordelivet i november, den 14 december samlas vi och tar farväl i Gustavsbergs kyrka.
(null)

(null)
(null)
Vi passar på att göra fint i Lasses lägenhet när vi är i Stockholm.

Julförberedelserna på Tomasboda 

(null)
Sockerkringlor och pepparkakor 
(null)
Grönkål, purjo och brysselkål skördas.
(null)

Ingen skridskois här...

(null)
Egenodlad rödkål.
(null)
Egentillverkad julmust med ett recept från land.se. En spännande process där det återstår att se om den kommer att skumma...    först ska den tappas upp på flaskor. Inga bubblor synes än...
(null)

(null)
 Vörtbröd, doppebulle och lussebullar bakas och så festar vi till det med lite saffranspannakotta med Astrids myntagele och hallon. Det var omöjligt att plocka tranbär i år, då de låg djupt ner under en vattentäkt myr. 
(null)
Så mycket vatten i ån...
Julen firar vi hemma hos Inger i Gustavsberg 

(null)

(null) (null)
Mirjam och Inger funderar på om allt är på plats?
(null)
Lasse undrar om vi om vi ska äta snart...?
(null)
Jo nu är allt på plats och julmiddagen kan börja! Syskonen Arvid, Amalia och Mirjam tar plats i soffan. 
(null)
Julens gotter.
(null)
Vi samlar alla julklappar vi lyckats skramla ihop och kör julklappsspelet. Så spännande och roligt. Så slipper vi alla krav på att köpa rätt sak till rätt person. För julklappar vill i alla fall jag ha och roligt att få ge. Julklappsrim är ett måste på de julklappar som jag ger bort. Vissa krav lever dock fortfarande kvar i julens traditioner... 
(null)
Yes! Jag lyckades med julmusten😄 den skummade så det sprutade! Ingredienserna var bland annat ingefära, vatten, socker, kryddor, fikon och enbär. Hurra
(null)

(null)

På Juldagen får vi träffa Fagra och familjen Waldén- Egholt på en härlig skogspromenad samt hemma hos Inger med julmat och sällskapsspel.

  (null) 
På julkalas annandag jul hos morbror Karl- Erik och Ann-Christine i Hjulsta i Hardemo utanför Kumla.
(null)

Kusin Marie med hennes söta barn. 
Käre far har sin födelsedag den 30 december. Vi tänder ljus vid graven.

(null)
Min kära vän Anette fyller inte år förrän nästa år, men vi firar henne i förskott, eftersom hon inte är hemma då. 
(null)

(null)
Inger och Freja på nyårsaftonspromenad
(null)
Skål! Det är nyårsafton på Tomasboda. Vi vakar in det nya året med bubbel, snittar och fondue.
(null)
(null)

(null)



Janne förbereder nyårsfacklorna som ska flyta fram på ån på tolvslaget.
(null)
Ring klocka ring i bistra nyårsnatten mot rymdens norrskenssky och markens snö. Det gamla året lägger sig att dö... Ring själaringning över land och vatten. ( Alfred Tennyson) 

(null)
Gott slut 2019 och Gott Nytt År 2020! 🎆🍾🔔 Den här tårtan hör väl till egentligen till januari 2020, då den åts på nyårsnatten. En Sachertårta med myntagele som döljer sig under chokladglasyren. 




December 2019