0 Läs mer >>
Decemberuppdraget. En utelektion där eleverna i grupp får i uppdrag att samla olika mossor, lav, kottar och ris i en kruka, och vips så har vi skapat vår egna lilla julgrupp att dekorera klassrummet med. 
 
Jannes födelsedag den 3:e december med uppvaktning med utklädnad och frukost på sängen tidigt på morgonen. 
 
 Så klart att Janne får en adventskalender på sin födelsedag. Mirjam har sytt själva kalendern, för några år sedan. Jag fyller den varje år med nya små paket och överraskningar. 
 I klassrummet får vi nu börja öppna vår egentillverkade adventskalender. Eleverna gör fönster som blir luckorna i adventskalender. Jag tillverkar lucka 24 som är dörren till huset. På mattelektionen har vi arbetat med symmetri. 
 Så till kvällen på Jannes födelsedag dukas tårtan fram. Det blev en saffranskladdkaka pudrad med florsocker och dekorerad med nyplockade tranbär och physalis. 
 
En tänkvärd dikt i skyltfönstret på Lindesbergs hembygdsförenings lokal. 
Så bra att det inte längre kan snöa och blåsa in löv in i oktogonen, nu när takkupan är lagad med en slags plats som tål lite stenkastning, utan att den går sönder på en gång. 
 
 
5:e december. Glada vänner vid Lindesjöns strand, Mats och Anette i deras lilla stuga, med en härlig bastuflotte strax intill,  som vi gärna värmer oss i, innan vi kastar oss i Lindesjöns kalla vatten. 
 
6: e december Vilde poserar vid adventgranen och juleljus. 
 
 
7:e december. Kalle gräver och gräver. Bygget är igång. Det ska bli ett nytt kök, ny matsal och nya avdelningar i Pilkrog. Hoppsan där grävdes visst någon elledning av. Vi får ett mysigt mörklaggt klassrum, precis som i gamla goda tider, 
10 december. En ullig katt och en skäggig tomte, tillsammans med hyacinter bidrar till julstämning i huset. 
Vi får inte nudda marken, för då kommer krokodilerna. 
Grunden är på gång i vårt nya bygge i Pilkrog. 10 december 
 
 
Här kommer ett litet Luciatåg den 11:e december. Föräldrarna får stanna hemma och Luciatåg utförs utomhus och filmas. Så Corona-säkrar vi Luciafirandet och håller fast vid våra traditioner. Klart att vi ska Lussa och sjunga julsånger. 
Lördag 12:e december
Vi hälsar på i Bertil och Sofies stuga på Sandtäppan, ovanför Fåsjön. Bertil fixar med skorstenen, så att det går att elda säkert i stugan. Här är beviset på att Bertil inte klättrar på taket i sin ensamhet. För det får han ju verkligen inte göra!  
 
 Men Bertil vad har du gjort? 
Natten går tunga fjät, och vips så är Lucia här, den 13:e december. 
 
 
15-16 december. bygget i Pilkrog. Varma golv förbereds. 
Morgonljus över Pilkrog
Pepparkaksbak på skoltid. 
17 december. Dags att tappa upp julmusten. 
Att göra julmust är en speciell procedur. Ska den hinna bli klar till jul behöver man börja senast den tredje advent. Men helst gärna tidigare, för att vara säker på att få till det rätta julmustbubblet. Det börjar med en starters, med färsk ingefära som finrivs, strösocker och moskadosocker. och vatten i en glasburk, på ett varmt ställe. Den ska sen matas och röras varje dag, i fyra till sex dagar. Sen kokas en häxbrygd med olika slags kryddor och färska enbär. Här gäller det att hitta enbären, som jag borde ha plockat för länge sedan, men som ännu inte är gjort. Enbären är små och barren är väldigt vassa. Jag letar och letar. Det är inte så många enar som bär enbär. Kanske är det så att det finns honenar och hanenar. 
 Detta kokas ihop i 20 minuter och får sen stå och dra i 12 timmar. Sen ska det silas och blandas ihop med starters. Sen ska detta stå och dra i rumstemperatur några dagar till, minst tre dagar eller kanske mer, om den inte hunnit jäsa till sig ordentligt. eller så chansar man och tappar upp den på flaska ändå och hoppas att den bubblar till sig lite mer. Sen ska flaskorna stå i rumstemperatur i två dagar till, eller så. Efter det ska drycken kylas och så är den klar. Lagom till julafton (eller någon vecka senare?) 
Kanske blir det inte så mycket bubbel eller så bubblar det så att det sprutar upp i taket? Det återstår att se... Men i alla fall blir det en härlig frisk smak på denna magiska dryck. Säkert är den väldigt nyttig och hälsosam. Av kryddböset som blir över mixar jag ihop och blandar i vörtbrödet som jag bakar till jul. Det fungerar utmärkt och blir en kryddig julvörtlimpa. Böset kan även räcka till någon kryddig kaka. Inget får förfaras! 
Värmeslingor pågång i nybygget den 18 december.
 
Skönt att få slappa tillsammans med Vilde på kökssoffan.
Oj vad vi festar till det, med saffranspannakotta och saffranskaka, den 18 december, i glaset serveras honungsmjöd. En söt dryck som passar fint till söta efterrätter. Amalia och Arvid kommer hem till jul. 
19 december.Golvet på kägelbanan börjar bli klart och ska oljas in med linolja.
19 december
Ester kommer och kidnappar mamma till jul. Tågresa är inte att tänka på i dessa Corona-tider, men till Göteborg ska hon i alla fall, det ser Ester till. Ester har ett stort hus i Göteborg och det går bra att hålla avstånd där. Ester har Corona- antikroppar och jobbar hemifrån, liksom övriga i hennes familj. Att bara lämna våra gamla i sina lägenheter känns ju inte heller rätt. Vi måste gå umgås och leva livet. Nu gör det vi försiktigt utomhus, utan att kramas. Vi försöker alla hitta våra sätt att göra det så bra som möjligt. Så tar en snart fjärde adventsfika i trädgården på Kyrkberget och sen en lördagspromenad tillsammans. 
 
I skymningsland över Lindesberg. 
Saffranspannkotta med färska tranbär på söndagsmiddagen den fjärde advent. Nu är julen nära. 
 
21 december. Men ännu återstår några arbetsdagar innan jullovet tar vid. Värmeslingorna i golvet på nybygget täcks med cement. Det är så spännande att få följa nybygget på nära håll. 
 
 
 
 
22 december. Men så en dag, händer något speciellt i skolan. Vid tipin brinner en eld...
...men är det inte självaste tomten som sitter där och väntar?
 
Vi får värma oss vid elden, sjunga några julsånger, prata med tomten och tomten delar med sig av det han har i säcken. 
Efter den korta skoldagen tillsammans med tomen, vandrar jag hem och får nu jullov. Även fröken får något, men nu av snälla elever och föräldrar. Jag tackar så mycket för mysiga presenter. Ja, vi lärare borde kanske inte tillåtas att ta emot presenter. Men jag kan inte hjälpa det, jag blir lite rörd och glad och varm i hjärtat av gåvorna. Sen så klart ska ju inte elever och föräldrar känna att de måste ge presenter till lärare,som redan får betalt i sitt roliga uppdrag och det bästa jobbet.  Men ändå så gillar jag dessa uppskattningar... 
 
Det här är ju så roligt. Arvid och Amalia har varit några dagar hemma i huset i stan. Där upptäckte det att det var en antenn för mycket, som gjorde att det var väldigt trögt när teven där skulle startas igång. När det bestämdes att vi skulle fira julen på Tomasboda, så tyckte jag att det var dags att röjja upp i röran och få tillgång till ett till rum, när vi nu skulle samlas sex personer på en liten yta. I röran hittades en tv skärm, som blivit över i flyttlass från svärföräldrarna. Nu kom Arvid och Amalia hem till Tomasboda och pusslade ihop skärm och antenn, så att vi fick direkt tv-anslutning. Vi kan titta på dirket-tv! Vilken lyx! 
23 december. En grön midvinter. När natten är som längst. Men nu vänder det och ljuset kommer åter. Dagarna blir lite längre dag för dag. Välkommen åter kära sol! 
 
 
 
23 december. Dan före doppare dan. Det gäller att starta i tid, när dagen gryr och kokböckerna ligger uppslagna, redo för start... Här ska lagas julmat och gotter av alla de slag. 
 
Sen finns det ju även härliga drycker som ska tappas på flaska. Egen tillverkad äppelcider av vår äppelmust. 
Amalia assisterar Janne i tappandet. 
Vi prickar av listan på allt som ska göras och vad som har blivit gjort. Check på knäcken. 
 
Två sorters vegitarisk julskinka fixar Arvid, inköpt i Malmö, där det finns ett bra utbud på vegitariska alternativ till kött. 
Knäck som kokas till en lagom temperatur. Runt 124-125 grader borde vara en lagom varm knäck-temperatur. I grytan bredvid blötläggs torkad Karl-Johansvamp i en buljong med olika krydder. Där har vi en ingridiens till den vegetariska Jansson. 
 
Men man kan inte ägna hela dagen åt att stå i köket. En promenad när ljuset är här, är välbehövligt. Vattnet är fortfarande högt i ån. 
 
Se, tre sorters vegetarisk julskinka. De två till höger är inköpta i Malmö, medan den lilla runda till vänster är vår egenodlade kålrot, som har fått kokas mjuk i buljong. Sen är det griljering med senap och brödsmulor. 
 
Kvällen innan julafton och vi alla är samlade. Mirjam och Inger har anslutit till Tomasboda. Det är första gången som
vi firar julafton här. 
Julafton 24 december
JulFrukost i köket. 
 
 
Se tomten har varit framma och stoppat gotter i strumpor som hänger i granen. 
 
Vem får mandeln i år? 
 
Frukost till fåglarna också. 
 
 
Inbjuder inte dessa härliga solstrålar till bad. 
Juldopp. Alla badade faktiskt. 
 
 
Här kommer Arvid simmandes. Han simmade hela vägen till andra sidan ån och tillbaka. En riktig hjälte! Tufft och modigt. 
 
Dags för Julaftonspromenaden. 
 
Julfika på stocken. 
 
 
 
Det är frotstigt och vackert idag. 
 
Annika, Håkan och Adrian träffar vi på Julaftonspromenaden. 
Solen går ner, lyktor tänds och julmaten dukas fram. Så skönt med en långpromenad, så att vi kan ladda upp inför Julmiddagen. 
Vegetariskt, vegetariskt, vegetariskt. Ingenting fattas oss på vårt gedigna julbord. 
Sillarna är egentligen gjorda på våra egenodlade pumpor. Ett experiment och en idé jag hade, istället för att köpa aubergine, som är det vanliga i vegetariska sillinläggningar. Pumpor funkar också bra förstås! 
 
 
 
 Mysig Julmiddag, med tända ljus...
...och Lasse som är med via skärmen. Så har vi en Corona-säker Jul för min käre 89-årige svärfar. 
Julens gotter dukas fram och vi kör Julklappsutdelning med tärningsspel. Vem får vilken julklapp? 
Juldagen 25 december 
På promenad runt Kåfalla. Mirjam posserar vid dammbron, vid gamla kraftstationen. 
 
 
 
 
 
Svampplockning på juldagens promenad. Trattkantareller och blomkålssvamp. 
Julskinkorna smakar lika gott som på Julafton. Maten räcker i flera dagar...
 
Fejksill med pumpa eller tofu; Sherrysill, skärgårdssill och senapssill m.m. 
Arvid bjuder oss på ett spännande spel, där vi tillsammans ska lösa ett mysterium. Spelas endast en gång... 
 
 Juldagen den 26 december 
Vi tar en tur på Västra sjön och provar nattgammal is. Här gäller det att hålla avstånd. Ingen av oss plurrar. Svårast är dock att ta sig ut på isen från land, utan att blöta ner sig. Vännerna Ingrid och Henrik, med barnens barndomskamrater Matilda och Jakob med hunden Skare gör oss sällskap. 
 
Jakob provar sin nya julklapp. En liten hopfällbar eldstad i plåt. 
ingen eld utan rök. 
29 december 
 Lilla Bambi hittar fram till fågelmatningen. Nu är den tiden förbi då rådjuren var skygga på Tomasboda. 
 
 
Så här glad blev jag den dagen då jag hittade det här vackra berget i skogen, inte långt från vår stuga. Ett berg fullt med fönsterlav, så vackert!
Amalia hittar en fin liten sten att spana från... 
30 december                                              
Janne mäter möblerna i huset på Kyrkberget och funderar på vilka som kommer att få följa med till Tomasboda. Vad som ska få plats. 
 
Min käre far, din födelsedag den 30 december för 89 år sedan... Vi tänder ett ljus för dig och minns dig med glädje. Du har fattats mig så länge nu... 
Nyårsafton 31 december på Tomasboda 
 Med vännerna Mats och Anette vakar vi in det nya året. Vem vinner årets sista Coronn-spel? 
Egentillverkad Julmust och snittar får inleda kvällen. 
 
 
 
Gott slut kära vän! 
Efterrätt dukas fram, Ris à la Malta och en Squashkaka, jordgubbssylt, hjorton och tranbär bland annat... 
 
Vad kan man säga om 2020? Att det var väldigt tråkigt att vi drabbades av Corona över hela världen. Arvid och Amalia som fick korta ner sin efterlängtade långresa i Sydamerika. Men så tacksamma och glada att de hann komma hem innan det värsta hade brytit ut, och att vi fick möjlighet att vara tillsammans med våra barn så mycket under det här året, tack vare just Corona... Rädslan över att smitta ner sina gamla och kära och rädslan över att lämna sina gamla och kära alldeles för mycket i ensamhet. Tiden att få andas ut tillsammans, att gå långsamma promenader och bara ta sig den tiden, iaktta och filosera över en kopp kaffe ute i naturen. Jag är så tacksam över att vi än så länge har överlevt denna pandemitid. Gott Slut 2020.. Vad väntar oss i 2021? Nya möjligheter och nya löften. Mitt löfte 2020,var att träna på en ny sång varje månad höll jag fast vid. Ett roligt nyårslöfte att glädjas med. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

December 2020

0 Läs mer >>
Det är den 6:e november...    Att undersöka jord och daggmaskar var en uppgift på biologilektionen med åk 3-5. 
Barnen skapar på rasterna. Här har det skapats en fin väg upp till vårat vindskydd vid eldstaden. 
 
Mirjam och Daniel flyttar in i sin nyköpta lägenhet i Nacka. Tänk, äntligen ett eget boende. Så skönt att slippa hyra i andra-hands. Grattis till Mirjam och Daniel! 
7:e november. Flyttlasset går, i en härlig röra.  
 Sovrummet under renovering. 
 
Söta lilla Feja boar in sig bland Mirjams gosedjur. 
 Vi förgyller Mirjam och Daniels balkong med medhavda, egenodlade pumpor. 
Dagen och helgen går mot sitt slut och vi vänder hemåt, hem till Bergslagen. 
Här hemma har vi vårt projekt, att renovera källaren. Janne byggor väggfasta hyllor. De fylls nu med flyttlådor som är fyllda av svärföräldrarnas gamla prylar, textiler och köksattiraljer m.m. av alla de slag... Saker kan vara värdefulla och kan komma till användning, vem vet? Vi vill inte i all hast  bara kassera, utan i lugn och ro gå igenom vad som finns i lådorna. Därför får det nu bli på detta viset... den 11 november. 
Den 14 november. Träffas gör vi utomhus, på våra promenader, lilla mor och jag. Här tar vi promenaden upp på Kyrkberget för att inspektera hur det går med renoveringen av kägelbanan. 
Jodå, arbetet går framåt. Nu ser taket helt och fint ut igen. Lite färg på det, så kommer byggnaden vara i topp igen. 
Höstens projekt är att laga golvet i oktogonen. HPS byggnadsvård AB utför arbetet, anlitat av föreningen Kyrkbergets Vänner, som ordnar med finansieringen, bland annat genom Länsstyrelsens bidrag för Kulturminnesvård. Tur att det finns pengar att söka och att få loss till värdefulla byggnader, som annars bara står och förfaller och glöms bort. 
Karin gör oss sällskap i dag. 
 
Även Sofie och Bertil ansluter. Här i en vilostund på Tempelbacken vid Lindesjön.
20 november. Marken fryser och eleverna lyckas lyfta upp sandplattor i den frusna sanden. 
På en utelektion fick eleverna välja på att träna på att göra upp eld eller binda adventskransar. Resultatet blev den här fina kransen som fyra elever gjorde till mig, resten kämpade med att göra upp eldar, med en tändsicksask. Tjejlaget vann och lyckades fixa elden. 
21 november. Skål för oss! Nu är matkällaren klar. Vilken lycka! 
Här blir så fint, med våra flaskor och burkar med värdefullt innehåll. Här finns nu plats för allt som vi har plockat, samlat och tilllagat, av syltat, saftat och jästa drycker av olika slag...  och inte minst, vår honungsproduktion. 
 
 Den 22 november. Nu är tiden då det är skönt att sitta inne och titta ut. 
 
Vi tänder ett ljus för Astrid.Ett år av saknad. Lite skönt för henna, att hon hann lämna jordelivet innan pandemin-tiden slog till... 
22 november. Söndagspromenaden till Kägelbanan på Kyrkberget. Golvet växer fram...  men först måsta gammal murket plockas bort och nya stockar får läggas in som ska bära byggnaden. 
 
 Så här kan min skolväg hem se ut en dag i november. Den 27:e närmare bestämt. Nu har myren frusit och jag kan gå skogsvägen via myren och längs ån hem. Det är alltid så rofyllt att få vandra genom skogen, där träden får stå kvar, när jag traskar hemåt efter arbetsdagens slut. Att få andas ut och andas in och känna skogens dofter. 

 
 På lördagspromenaden 28 november, går vi till Parkudden och spanar in mot Lindesbergs kyrka. 
 Kålskörden är god i år. Vi har både rödkål och vitkål. Många av kålhuvudena blir mjölksyrade. 
 Dags att tända första ljuset. Nu är vi inne i juletid. Det är advent,söndagen den 29 november. Den kära julduken som mamma har broderat plockas fram. 
 
Nu laddar vi upp med saffransbröd i olika former. När jag bakar saffransbröd gör jag först en kall fördeg som jäses i ett par timmar, sen görs en kalljäst deg som också ska jäsas i flera timmar. Smöret knådas in och en massa ägg blandas i, i den andra omgången då mer ingredienser blandas in. Det blir ett ganska saftigt bröd. Att blötlägga russin och blanda in i degen kommer jag inte fortsätta att göra, det blir lite för saftigt då. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

November 2020