1 Läs mer >>
 
Den 4:e november 
Det är höstlov. Första riktigt kalla dagarna har nu kommit. Det är dimfrost och väldigt vackert. Jag får lust att pynta med mossa, en, gran och tujja. Jag går ut för att plocka ihop mitt pynt. Då upptäcker jag den här lilla apeln med stora röda och fina äpplen. Fåglarna har försetts sig, men några hela och fina finns kvar..
...undrar hur den smakar? De är tyvärr frysta nu, efter första köldnatten (minus 5 grader på dagen).
Ån frös i natt. Igår kväll drog Janne upp en gädda från kanoten åt Ibsen. 
Ibsen gillar fönsterplatsen ovanför elementet i värmen. 
Snö i luften. 
 
 
Sparrislandet
Kryddrabatten 
 
Jordkällaren 
Grönsakslandet 
Perenner vid vinbärsbuskarna. 
 
Utsikt över Tomasboda från skogen. 
På väg tillbaka efter en liten skogspromenad. 
Janne har nu skördat jättebamse rödbetorna. 
Den största betan vägde 2148 gram med blast.
Utan blast vägde den 1645 gram. Den näst största vägde 1518 med blast. 
 
Astrarna blommar in i det sista...
...Men nu börjar det kännas som att julen närmar sig lite grann, med en hemmagjord krans med mossa, en, gran och tujja på dörren. 
Äpplet smakade fint. Det var saftigt, friskt och ganska söt. Lycka är att göra nya fynd och upptäckter i sin trädgård. Under det här året har jag upptäckt tulpaner, en fläderbuske, blommor på jasminen, och nu en fin liten apel! Jag vet att det har funnits mycket på den här platsen..
11-13 november 
Vi har haft en lugn och mysig helg. Min mamma Solveig hängde med ut sent på fredagskvällen efter att vi hade varit på fest hos Agneta.
 
 Agneta fyller år och bjuder till fest, med massor av mat från egen produktion,  bland annat egensyrade grönsaker och hallontaft (tror jag det hette). 
 
Vi har njutit av sköna promenader. Resten av tiden har Janne ägnat sig åt att tappa upp honungen på burkar. Solveig har stickat och läst bok. Jag har suttit vid datorn och förberett mig för de 19 utvecklingssamtalen som jag ska hålla med mina elever tiden innan jullovet.
 Så har jag ägnat lite tid åt matlagning av våra grödor...  .. en mangoldpaj, grönkålssallad med russin,  vinigrett och honung, tomatsallad med mosarella och en äppelpaj med mandelmjöl och valnötter. 
 kylan håller i sig. Frågan är om isen håller?
Jodå, men där borta är det öppet... 
Men nu är det fikastund under granen. Tur att Janne inte behövde bada 😰
...sen är det dags för en lördags promenad. Vi går runt Grönbosjön. Här är Sverkestaån. 
 
 
 
Bävern verkar aktiv.
Det här glada gänget mötte vi på Köpingsvägen i söndags. De sprang med jämn joggingfart mot Kåfalla. De hade tydligen varit på drift en tid. Men nu får de vara här i en hage vid Grönbosjön. Det är ju inte helt fel, kan man tycka.. 
Söndagens promenad gick förbi Sverkestaån, Grönbovägen och Kåfalla. Så här ser Tomasboda ut när vi står söder om ån.
Det är vackert här vid Kåfalla herrgård. Adventsljusstakarna är redan på plats. 
 
 
 
Här ser det ut som bävern har gått.... 
Nu har Janne ägnat många timmar åt att fylla honungsburkar. Honungsburken på bilden får vi behålla själva, därför sitter det en gammal etikett på den. Den honungen är inte finsilad, utan har lite vaxrens kvar. Men mycket av vår honung går till Stadsträdgården i Örebro och Trädgårdscenter i Lindesberg, som säljer den vidare till många hem.... Kravmärkt honung till ekologiska affärer!
19-20 november 
Det regnar. vi får lite inomhuspyssel gjort. Janne byter ut lampor till energisnåla leddlampor. Jag passar på att damma av den här lampan med små prismor.
Men regnet upphör och utomhusjobbet tar vid....   nämligen att gräva/vända Trädgårdslandet och att kratta och täcka med löv.
Grönkålen frodas. 
Nu tar vi och skördar den allra sista Mangolden..
Äntligen är majs och solrosor borta. Nu återstår bara mangolddelen att gräva om...
Jag täcker  även med löv vid de små Lavendelplantor l
 
 
Mirjam och David bjuder in oss till eftermiddags fika, så vi åker hem till stan igen efter allt grävande.  
 

November 2016