November 2020

Det är den 6:e november...    Att undersöka jord och daggmaskar var en uppgift på biologilektionen med åk 3-5. 
Barnen skapar på rasterna. Här har det skapats en fin väg upp till vårat vindskydd vid eldstaden. 
 
Mirjam och Daniel flyttar in i sin nyköpta lägenhet i Nacka. Tänk, äntligen ett eget boende. Så skönt att slippa hyra i andra-hands. Grattis till Mirjam och Daniel! 
7:e november. Flyttlasset går, i en härlig röra.  
 Sovrummet under renovering. 
 
Söta lilla Feja boar in sig bland Mirjams gosedjur. 
 Vi förgyller Mirjam och Daniels balkong med medhavda, egenodlade pumpor. 
Dagen och helgen går mot sitt slut och vi vänder hemåt, hem till Bergslagen. 
Här hemma har vi vårt projekt, att renovera källaren. Janne byggor väggfasta hyllor. De fylls nu med flyttlådor som är fyllda av svärföräldrarnas gamla prylar, textiler och köksattiraljer m.m. av alla de slag... Saker kan vara värdefulla och kan komma till användning, vem vet? Vi vill inte i all hast  bara kassera, utan i lugn och ro gå igenom vad som finns i lådorna. Därför får det nu bli på detta viset... den 11 november. 
Den 14 november. Träffas gör vi utomhus, på våra promenader, lilla mor och jag. Här tar vi promenaden upp på Kyrkberget för att inspektera hur det går med renoveringen av kägelbanan. 
Jodå, arbetet går framåt. Nu ser taket helt och fint ut igen. Lite färg på det, så kommer byggnaden vara i topp igen. 
Höstens projekt är att laga golvet i oktogonen. HPS byggnadsvård AB utför arbetet, anlitat av föreningen Kyrkbergets Vänner, som ordnar med finansieringen, bland annat genom Länsstyrelsens bidrag för Kulturminnesvård. Tur att det finns pengar att söka och att få loss till värdefulla byggnader, som annars bara står och förfaller och glöms bort. 
Karin gör oss sällskap i dag. 
 
Även Sofie och Bertil ansluter. Här i en vilostund på Tempelbacken vid Lindesjön.
20 november. Marken fryser och eleverna lyckas lyfta upp sandplattor i den frusna sanden. 
På en utelektion fick eleverna välja på att träna på att göra upp eld eller binda adventskransar. Resultatet blev den här fina kransen som fyra elever gjorde till mig, resten kämpade med att göra upp eldar, med en tändsicksask. Tjejlaget vann och lyckades fixa elden. 
21 november. Skål för oss! Nu är matkällaren klar. Vilken lycka! 
Här blir så fint, med våra flaskor och burkar med värdefullt innehåll. Här finns nu plats för allt som vi har plockat, samlat och tilllagat, av syltat, saftat och jästa drycker av olika slag...  och inte minst, vår honungsproduktion. 
 
 Den 22 november. Nu är tiden då det är skönt att sitta inne och titta ut. 
 
Vi tänder ett ljus för Astrid.Ett år av saknad. Lite skönt för henna, att hon hann lämna jordelivet innan pandemin-tiden slog till... 
22 november. Söndagspromenaden till Kägelbanan på Kyrkberget. Golvet växer fram...  men först måsta gammal murket plockas bort och nya stockar får läggas in som ska bära byggnaden. 
 
 Så här kan min skolväg hem se ut en dag i november. Den 27:e närmare bestämt. Nu har myren frusit och jag kan gå skogsvägen via myren och längs ån hem. Det är alltid så rofyllt att få vandra genom skogen, där träden får stå kvar, när jag traskar hemåt efter arbetsdagens slut. Att få andas ut och andas in och känna skogens dofter. 

 
 På lördagspromenaden 28 november, går vi till Parkudden och spanar in mot Lindesbergs kyrka. 
 Kålskörden är god i år. Vi har både rödkål och vitkål. Många av kålhuvudena blir mjölksyrade. 
 Dags att tända första ljuset. Nu är vi inne i juletid. Det är advent,söndagen den 29 november. Den kära julduken som mamma har broderat plockas fram. 
 
Nu laddar vi upp med saffransbröd i olika former. När jag bakar saffransbröd gör jag först en kall fördeg som jäses i ett par timmar, sen görs en kalljäst deg som också ska jäsas i flera timmar. Smöret knådas in och en massa ägg blandas i, i den andra omgången då mer ingredienser blandas in. Det blir ett ganska saftigt bröd. Att blötlägga russin och blanda in i degen kommer jag inte fortsätta att göra, det blir lite för saftigt då. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: