Maj 2020

(null)

På promenad längs Lindesjön. Här vid Parkudden finns fina Träskulpturer i form av insekter i träden. 
Bröddeg på gång...
(null)

Lilla Hugin i gröngräset.
Krolliljor och ramslöken på uppgång i vinbärslandet. 
(null)


(null)
Vilde blir en doldis vid björkstammen.
(null)

The sun set point på Tomasboda, det kanske inte är så romantiskt att se solen gå ner över kalhygget, men det är vad vi har att erbjuda här på Tomasboda. 
Matlagning på gång, en lasagne med grönt... kirskål, nässlor, färska kryddor och annat grönt som trädgården har att bjuda på...

Före och efter gräddning...
(null)

(null)
Amalias lilla krypin i vagnen. 


En utelektion där vi var indelade i grupper, med hämtarkort med matematiska uppdrag.


Odling på gång i skolväxthuset i Pilkrog och i rabatten framför klassrummet. Föräldrarna flyttade och byggde upp växthuset under en helg. Nu har eleverna fixat med sand och jord i växthuset, med vår gamla kompost.
Lite av varje dyker nu upp i "krydd- och blomträdgården" på Tomasboda.  (null)             
Här kommer röd vallmo. 
(null)
I mitten kommer stockrosen. 
(null)
Sideneterneller med sina  blad lena som siden. Här nedan har vi en slags fjärilsbuske, vars namn jag inte vet...
(null)
En bild på hur det ser ut nu i maj, och hur det såg ut förra sommaren när rosenspirean blommade. Nu gör jag plats så att fler olika kryddor ska få plats i kryddhörnan, i änden på min långa krydd- och blomsterträdgård, där jag hoppas att fjärilar, bin och humlor kommer att trivas. 
(null)
Här har hallonen fått maka på sig... för här är nu Solveigs 85 - års rosor. 🥀 
(null)
På promenad i grönskan på Kyrkberget där bokarna slår upp sina "parasoller"till blad, eller rullar upp sina "strutar".
(null)

Högst upp till vänster blommar tulpaner i Krydd- och blomsterlandet eller "fjärilsträdgården" . De andra tre bilderna är vid hassellunden, min lilla skuggträdgård. Det randiga gräset har jag fått från Inger i Gustavsberg.
(null)
Nu är vårsådden på gång. Amalia har hjälpt oss med indelningen så att vi får en bra växtföljd på tårtbitarna, d.v.s. klöver, ärtor och baljväxterna ger näring till jorden och kålen kräver mycket näring, och sen är det alla andra växter som är någonstans där emellan.
Dessa fantastiska äpplen som vi vårdar så ömt. Fortfarande så fräscha långt in i maj. Varje morgon äter vi ett äpple till frukost. Janne är fantastisk på att ta tillvara och förvara. Det är en stor konst!

(null)
Ljuset, ljuset, vi badar i ljus i maj månad. 

Kvinnersta travskola kommer till Pilkrog och har trav- och ridskola även på vårterminen. En sån fantastisk lyx att få ha hästar på skolgården 🐎 🐴
På lördagspromenad på Kyrkberget. I groddammen utvecklas grodyngel. Sen blir det fikastund i trädgården.

(null)



(null)
17 maj, då ska gullvivorna blomma, för då är det Esters födelsedag ( och Norges nationaldag). 
Några små grodyngel får bli med hem till oss, till vår lilla damm.

(null)

Ballongen sprack, vi hittade den en vinterdag när den fladdrade så fint och stort på vår skidtur på Tomasboda rödmosse. Nu skruder Janne sig så fint med den. 
Den 18 maj är det Bertils tur att fylla år. Klart att han också ska få en vacker bukett från trädgården.

(null)
Lilla kryddhörnan delas också in i bitar. På pinnarna skriver jag vad som ska förväntas växa här. 
Ja, näe, vi måste nu bara ta en tur med bilen bort till Lejonbacken och Solveig får följa med. På med munskydden och tystnad under bilturen. Det är jobbigt, men vad gör man inte? Vi är rädda för att vi bär med oss smittan (fast vi känner oss inte sjuka). Jag väger de olika riskerna mot varandra. Total isolering är ju också en risk... när man är 87 år gammal... Vi fick en trevlig dag tillsammans, med fikastund och påt i jorden. Och vi klarade oss! Den här gången också... puh!

(null)

Jox i källaren. Janne jobbar på, den här gången är det trapprummets tur. Efter spackling och tvätt ska det grundmålas. Färgen ser murrigt brunlila ut. Sen är det dags för den vita strykningen i två omgångar. Snart blir det så fint här!
Underbart är ordet om denna spirande tid.

(null)

Ja, det gick ju bra bort till Lejonbacken... ...så varför inte en tur till Tomasboda med lilla mor? Vi måste ju visa vår trädgård och odlingarna som måste få sig en inspektion.

(null)

Mors dag den 31 maj. Jag blir hyllad av dottern Mirjam med dessa fantastiska bilder. Jag vet inte vad hon har använt för filter och retuscheringsprogram... men det är faktiskt jag!😁🥰

(null)













Kommentera här: